Terapeutti huolissaan: Suomalaiset liian vähän yhdynnässä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Seksuaalisuuden Suomi -tutkimuksen mukaan lähes puolet suomalaisista harrastaa sänkyhommia vain muutaman kerran vuodessa tai jopa harvemmin. Toisin sanoen melkein puolet suomalaisista on parisuhteessa ilman intiimiä kanssakäymistä.

Lähes kolmannes, eli 28 prosenttia suomalaisista kertoo harrastavansa sitä muutaman kerran vuodessa tai harvemmin, ja 14 prosenttia ei harrasta lainkaan. Aktiivisin kolme prosenttia kansalaisista heiluttaa peittoa lähes päivittäin, eli viisi kertaa viikossa tai useammin. Kymmenen prosenttia on yhdynnässä kerran kuukaudessa ja noin puolet pariskunnista muhinoi 2-3 kertaa kuukaudessa.

– Mikäli tarpeet eivät kohtaa, on syytä nostaa kissa pöydälle ja pohtia yhdessä suuntaviivoja asian ratkaisemiseksi, kertoo Kaalimadon terapeutti Annukka Lavikainen.

Lavikaisen mukaan tutkimukset osoittavat hyvän intiimielämän vahvistavan sekä yksilön hyvinvointia että lisäävän parisuhteen onnellisuutta. Säännöllisyyden laskeva trendi on huolestuttava suunta, jonka äärelle soisi parien pysähtyvän riittävän ajoissa.

Tutkimustiedot perustuvat Kaalimato.comin tilaamaan Seksuaalisuuden Suomi -kyselytutkimukseen. Kysely toteutettiin huhtikuussa 2023. Tutkimukseen vastasi 1.000 iältään 18–70-vuotiasta suomalaista.