Koronarajoitukset vaikuttavat edelleen nuorten mielenterveyteen – palveluihin jopa kuukausien jonot

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Koronaviruspandemiassa rajoitettiin koko kansakunnan liikkuvuutta, vaikka ihmiset eivät olisi välttämättä kuuluneet riskiryhmään. Nyt maksetaan seurauksista, sillä eri rajoitustoimenpiteet, kuten etäopiskelu, harrastus- ja vapaa-ajantoiminnan rajoitukset sekä suositukset sosiaalisten kontaktien rajoittamisesta osuivat monen nuoren hyvinvoinnille ja mielenterveydelle tärkeisiin elämän osa-alueisiin.

Korona-ajan kasvattama tarve mielenterveyspalveluille on synnyttänyt pitkiä jonoja palveluihin pääsyyn. Osa nuorista voi joutua odottamaan kuukausia saadakseen apua. Kuukausien odottelu mielenterveysongelmissa on kohtuutonta ja lisää ongelmia sekä avun tarvetta.

Nuorisotutkimusverkoston mukaan lasten, nuorten ja perheiden lähi- ja peruspalveluita tulee tukea enemmän. Tukitoimia tulee suunnata nuorille, joilla on jo haasteita entuudestaan. Palveluissa tulee ottaa huomioon nuorten erityiset tarpeet.