Suomesta löytyi uusi hyttyslaji: ”Ei kannata huolestua”

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomesta on löytynyt uusi hyttyslaji. Culex modestus -hyttysen löysi Porin Helsingin yliopiston virologian osaston tutkija Lorna Culverwell Porin rannikkoseudulta otetuista hyönteisnäytteistä. Kyseessä on 44. Suomesta löydetty hyttyslaji.

Culex modestus -lajissa huolestuttavaa on se, että sen tiedetään levittävän Etelä-Euroopassa Länsi-Niilin virusta. Virus aiheuttaa tyypillisesti lievän infektion, harvinaisemmissa tapauksia hermosto-oireita. Länsi-Niilin virusta ei ole kuitenkaan toistaiseksi todettu Suomessa.

– Suomalaisten ei kannata huolestua tästä hyttyslöydöstä, sillä Suomessa ei ole tavattu tartuntoja ihmisillä tai hevosilla. Tämä löydös kuitenkin muistuttaa, miten tärkeää on tietää, mitä hyttyslajeja täällä elää, Culverwell kertoo Helsingin yliopiston tiedotteessa.

Viruksen tarttuminen ihmisiin on melko epätodennäköistä. Hyttysen pitäisi ensin pistää virusta kantavaa lintua. Toistaiseksi on epäselvää, kauanko Culex modestus -hyttyslajin edustajia on ylipäätään esiintynyt Suomessa.

– Suomalaisten hyttyskantojen tutkimus on tärkeää myös siksi, että pitkällä aikavälillä ilmaston lämpeneminen todennäköisesti muuttaa hyttyslajien määrää. Joitakin lajeja häviää, mutta kun talvet lämpenevät, yhä eteläisemmät lajit voivat levittäytyä Suomeen, Culverwell kertoo.