Suomeen tuotu vaarallista lihaa – tulli tutkii salakuljetusta

Ohhoh! Ruoka Terveys · Tim Isokivi

Tulli tutkii kansainvälistä salakuljetusta, jossa Suomeen on tuotu laittomasti suuri määrä lihaa. Liha oli tuotu Suomeen ilman kylmäkuljetusta ja laillisia asiakirjoja. Toiminnalla on kierretty veroja ja elintarvikkeiden turvallisuuden valvontaa.

Tapaus paljastui Tullin tarkastuksessa Helsingissä keväällä 2022. Epäilty yritti tuoda Suomeen Viron kautta noin 500 kiloa tuoretta naudan ja Lampaan lihaa Latviasta. Ruokavirasto totesi henkilöautolla tuodun lihan määrän olleen niin suuri, että se oli tarkoitettu myyntiin.

Lihoja kuljetettiin ilman kylmäkuljetusta ja salmonellatodistusta. Näin ollen tuotetta syöneet olisivat olleet vaarassa sairastua. Epäilty oli kertonut tuoneensa Suomeen lihaa myös aiemmin.

– Toiminta on aiheuttanut haittaa sekä kansalaisten terveydelle ja turvallisuudelle että lakia noudattaville elintarvikealan toimijoille. Epäilty on saanut taloudellista hyötyä mm. laiminlyömällä elintarvikealan rekisteröitymisvelvoitteen vaatiman kylmäkuljetushyväksynnän, kertoo tiedotteessa tutkinnanjohtaja Juha Havumäki.

Epäilty ei ollut rekisteröinyt toimintaansa, mikä on elintarvikelain vastaista. Tulli on tutkinut tapausta salakuljetuksena ja terveysrikoksena. Asia siirretään syyteharkintaan Etelä-Suomen syyttäjäalueelle.