Väsymys lisää onnettomuusriskiä – tee näin festareiden jälkeen ennen ajoa

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Liikenneturvan mukaan tyypillisin väsymyksestä johtuva onnettomuus tapahtuu kesäaikaan. Auto törmää vastaantulijaan tai suistuu tieltä. Usein taustalla on levon puute. Kuljettajan nukahtamisesta johtuvien onnettomuuksien törmäysnopeudet ovat usein suuria ja seuraukset vakavia.

Kesäfestareilla nautitaan koko rahan edestä. Mikäli tapahtumasta lähtee kotiin omalla autolla, on nautittava riittävä määrä lepoa ennen rattiin istumista. Pienet, parin tunnin unet, eivät riitä. Jos festarikävijällä ei ole paikkaa nukkumiseen, voi hän ottaa tirsat autossa. Käännä penkki alas, pane korvatulpat korviin, silmikko silmien eteen ja peitto päälle. Avaa ikkuna ilmavirran saamiseksi.

Pelkästään yksi yö, jolloin on nukkunut alle kuusi tuntia, voi vaikuttaa päätöksentekoon ja vireyteen. Kun ottaa huomioon alkoholin vaikutuksen unen laatuun ymmärtää hyvin, miksi festivaali ei ehkä ole paras tapa valmistautua pitkään matkaan. Toisin sanoen, nuku pöhnä pois tai liiku julkisilla kulkuneuvoilla.