Tupakkalaki ei kiellä parveketupakointia – lakimies kannustaa naapurisopuun

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Kuluttajaliiton juristi Kristel Pynnönen Andersson tietää, että parveketupakointi voi häiritä naapuria. Nykyään ei kuitenkaan ole olemassa lakia, mikä suoraan kieltäisi parveketupakoinnin. Pynnönen Andersson kehottaa ihmisiä keskustelemaan naapureidensa kanssa avoimesti, järkevästi ja kunnioittavasti siitä, voisiko tupakoinnin tehdä esimerkiksi pihalle erikseen rakennetulla tupakkapaikalla parvekkeen sijaan. Harva tupakoi pelkästään naapuriaan ärsyttääkseen.

– Tupakointikiellon hakeminen taloyhtiölle on työlästä ja kallista. Moni on lisäksi pettynyt kiellon määräämisen jälkeen siihen, että kiellon valvominen ja kiellonvastaiseen toimintaan puuttuminen on lähes olematonta, Kristel Pynnönen Andersson kertoo.

– Kiellon hakeminen ei ole aivan yksinkertaista ja taloyhtiön osakas saattaa myös pelätä, että asian esille nostaminen voi aiheuttaa hankalan asukkaan maineen. Kannustan kuitenkin puhumaan aiheesta ja muistamaan, että ajan myötä tilanteet ja asukkaat taloyhtiössä vaihtuvat. Myös suhtautuminen tupakointiin voi muuttua.

Tupakkalaki ei kiellä parveketupakointia, mutta toisaalta mahdollistaa sen, että asuntoyhteisö voi enemmistöpäätöksellä hakea kunnalta tupakointikiellon määräämistä parvekkeille. Tupakkalain lisäksi asiaan liittyy asunto-osakeyhtiölaki ja vuokralainsäädäntöä sekä asumisterveyden näkökulma.