Sosialismin runteleman Venezuelan naiset ryhtyivät tienaamaan – siivous vaihtui kalastukseen

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Suurin osa Venezuelan Karibian rannikolla ammattikalastajista on miehiä. Nyt tilanteeseen on tulossa muutos, sillä yhä useampi nainen on ryhtynyt tienaamaan kalastuksella. Naisten on ollut pakko hankkia uusia töitä menetettyään työpaikkansa Venezuelan talouskriisin aikana.

Sosialismi ajoi maan syöksykierteeseen, jossa köyhyys, lapsikuolleisuus ja lukutaidottomuus vähenivät, mutta toisaalta rikollisuus kasvoi räjähdysmäisesti ja talouden hoito oli holtitonta.

Nyt naiset tienaavat kalastuksella. He ryhtyivät fyysisesti vaativaan työhön, josta voi saada kahdeksan dollarin palkan viiden peräkkäisen työpäivän jälkeen. Työpäivän pituus on 12 tuntia. Kalastajanaiset luottavat toisiinsa ja vanhempiinsa, jotka huolehtivat lapsista äitien ollessa merellä.

Monet naiset menettivät työpaikkansa, kun maan pitkittynyt kriisi lopetti alueen matkailun ja koronaviruspandemia oli viimeinen naula arkkuun lopettaessaan matkailun. Nyt naisten osuus kalastajakunnista on kasvanut ja samalla he saavat enemmän arvostusta miehiltä.