Sinileväveden kanssa kannattaa olla tarkkana – havaintoja Lapissa saakka

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Valtakunnallinen sinileväseuranta on ollut käynnissä kesäkuun alusta lähtien. Sinilevähavaintoja on tehty juhannuksen jälkeen lämpimien kelien seurauksena Lapissa saakka, Kittilän ja Posion vesistöissä.

Lapin ELY-keskus muistuttaa tiedotteessaan, että sinilevää sisältävän veden käytössä kannattaa olla tarkkana. Vähäinen määrä sinilevää ei vielä yleensä ole este veden käytölle, kunhan siinä noudatetaan erityitä huolellisuutta. Vettä ei tule niellä, ja uimisen jälkeen kannattaa huuhtoa itsensä puhtaalla vedellä.

Silminnähden runsaasti sinilevää sisältävää vettä ei pidä käyttää talousvetenä, saunavetenä tai syötävien kasvien kasteluvetenä. Myös uimista on syytä välttää. Sinilevät voivat aiheuttaa kutinaa ja kirvelyä iholla sekä silmissä, ja herkkäihoiset voivat saada oireita jo pienistä määristä.

Sinileväkukinta näkyy vedessä alkuun vihertävinä tikkuina, hippusina tai palleroina. Tyynellä säällä se kohoaa veden pinnalle viirumaisiksi muodostelmiksi ja lauttoiksi. Sinilevälautat tai massat hajoavat kepillä koskettaessa hippusiksi eivätkä jää siihen kiinni.