Pankit torjuivat alkuvuodesta huijauksia 6,7 miljoonan euron edestä

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Pankit ovat vuoden 2022 ensimmäisellä puoliskolla joko estäneet huijauksia tai palauttaneet niiden uhreille rahoja 6,7 miljoonan euron edestä. Vaikka osa huijauksista on estetty tai korvattu, ovat suomalaiset menettäneet alkuvuodesta huijareille 10,8 miljoonaa euroa. Tämä selviää etujärjestö Finanssialan luvuista.

Huijauksia tuli vuoden ensimmäisellä puoliskolla pankkien tietoon yhteensä 1 741 kappaletta. Määrä enteilee Finanssialan mukaan vilkasta huijausvuotta. Samalla kun viranomaiset pyrkivät ehkäisemään huijauskeinoja, muuttavat rikolliset nopeasti toimintatapojaan.

– Tuottoisimpia huijauskeinoja roistoille ovat dokumentti- ja rakkaushuijaukset, joiden osuus oli 3,8 miljoonaa euroa. Lukumääräisesti eniten oli valepoliisihuijauksia ja erilaisia tietojenkalasteluja, lähes puolet, Finanssiala ry:n petos- ja rikostorjunnasta vastaava johtaja Niko Saxholm kertoo tiedotteessa.

Pankkien ja poliisin luvut ovat vain jäävuoren huippu, ja tilastoimattomien tapausten lukumäärää sekä rikoshyötyä voi vain spekuloida. Vastoin yleistä harhaluuloa huijarit eivät vaani vain iäkkäitä. Esimerkiksi sijoitushuijausten uhreista noin 40 prosenttia oli poliisin vuoden 2021 tilastoissa 30-50-vuotiaita.