Rehellisyystutkija skandaalissa: Peukaloi tutkimusten tuloksia

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Harvardin kauppakorkeakoulussa työskennellyt käyttäytymistieteen akateemikko Francesca Gino on joutunut skandaaliin. Nainen on tunnettu hänen rehellisyyteen liittyvistä tutkimuksistaan, ja nyt hänen on kerrottu olleen julkaisuissaan epärehellinen. Hänen rehellisyyteen liittyvät tutkimustulokset on luokiteltu valheellisiksi.

Gino on julkaissut 135 artikkelia vuodesta 2007 lähtien Chronicle for Higher Educationin mukaan. Kolmen käyttäytymistieteilijän ylläpitämässä DataColada-blogissa naista syytetään petoksesta neljässä Ginon kirjoittamassa akateemisessa tutkielmassa. Väitteet on esitetty jo muutama vuosi sitten, mutta Gino on irtisanottu tehtävistään vasta nyt.

New York Times raportoi, että Gino esitti vääriä tuloksia rehellisyyteen liittyvissä selvityksissä. Pennsylvanian yliopiston Wharton Schoolin käyttäytymistieteilijä Maurice Schweitzer kertoi New York Timesille tarkastelevansa kahdeksaa asiakirjaa, joissa hän työskenteli Ginon kanssa. Tutkimusten peukaloiminen on vakava virhe tiedemaailmassa.