Hylkäätkö älypuhelimen kesälomalla? Yhä useampi jättää luurin pöydälle lojumaan

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Älypuhelimen ja sosiaalisen median liiallinen käyttö aiheuttaa tutkitusti monenlaisia ongelmia niin fyysisesti kuin henkisesti. Siksipä yhä useampi on ottanut tänä kesänä tavaksi vilkaista puhelinta silloin tällöin entisen skrollaamisen sijaan. Puhelin jätetään tarkoituksella esimerkiksi eteisen lipaston päälle lojumaan.

Teknologista huoltoapua tarjoava amerikkalainen yhtiö Asurion on teettänyt kyselyn siitä, kuinka moni pystyisi viettämään kesää ilman älypuhelintaan. Peräti kolmasosa vastaa, että puhelittomuus ei olisi ongelma. Yhtiö on teettänyt kyselyn lähinnä siksi, että yleensä ihmiset ovat ilman älypuhelintaan silloin kun se menee rikki. Toisaalta se voisi olla myös valinta, jolloin on enemmän läsnä hetkessä sen sijaan, että plärää äppejä.

Totuus kuitenkin on se, että puhelin on korvannut nykyisin kalenterin, kameran, säätiedotuksen, onnittelupostikortit ja kartan. Toisaalta se myös pakottaa olemaan jatkuvasti tavoitettavissa – vaikka haluaisi olla vapaa-ajalla rauhassa. Pystyisitkö sinä viettämään kesäloman ilman älypuhelinta?