Linnanmäen vuoristorata täyttää 72 vuotta – ylittänyt elinikäennusteen moninkertaisesti

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Yksi Helsingin Linnanmäen pitkäaikaisimmista vetonauloista on sen perinteinen vuoristorata. Tervan tuoksuinen ja puusta valmistettu vuoristorata täyttää torstaina 13. heinäkuuta jo huikeat 72 vuotta.

Linnanmäen vuoristorata avattiin heinäkuussa 1951. Juhlapäivän kunniaksi vuoristoradan kyytiin pääsee 13. heinäkuuta ilmaiseksi. Linnanmäen tiedotteen mukaan puistossa on myös tarjolla juhlaherkkuja, kuten Lintsivohvelia mansikkahillolla ja kermavaahdolla.

Vuoristoradan elinkaareksi arvioitiin vielä rakentamisvaiheessa noin 15 vuotta. Huolenpidon ja osien säännöllisen uusimisen ansiosta elinikäennuste on kuitenkin ylitetty moninkertaisesti. Vuoristoradalla työskentelee 16 jarrumestaria, mikä on harvinaista, sillä vanhoissakin vuoristoradoissa käytetään yleensä nykyisin automaattijarruja.

– Muistot tekevät tästä laitteesta monelle huvittelijalle erityisen ainutlaatuisen. Moni on istunut Vuoristoradan kyydissä jo lapsena, sitten huomaakin istuvansa vaunun kyydissä omien lastensa kanssa ja mahdollisesti jopa yhdessä lasten lastensa kanssa. Vuoristoradalta on monilla jopa sukupolvien ylitse kantavia muistoja, kertoo tiedotteessa Linnanmäen tekninen johtaja Marko Tikkanen.