Salama voi rikkoa ilmalämpöpumpun – irrota muutkin sähkölaitteet pistorasiasta haja-asutusalueella

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Koteihin ja vapaa-ajan asunnoille asennetuista ilmalämpöpumpuista ilmoitetaan satoja vahinkoja vuosittain kesän aikana, kertovat LähiTapiolan vahinkotilastot. Enemmistö ilmalämpöpumppujen vahingoista liittyvät laitteen eri osien rikkoutumisiin. Yleinen ja usein kallis ilmalämpöpumpun rikkoja on salama.

Salamasta aiheutuu ylijännite, joka rikkoo laitteen sähköosia ja piirilevyjä laajasti. Ilmalämpöpumppu on usein vain yksi monista rikkoutuneista sähkölaitteista. Salamanisku rikkoo usein monia muitakin laitteita.

– Salamoinnin aiheuttamat vahingot korostuvat haja-asutusalueilla. Suomessa on vielä runsaasti salamoille herkkiä sähkötolpissa kulkevia sähköjohtoja, vaikka johtoa on runsaasti asennettu kulkemaan maan alla viimeisten vuosien aikana. Lisäksi vahoissa omakotitaloissa saattaa olla riittämätön ukkosenjohdatus. Sähköjohtoon tai rakennuksen lähelle lyönyt salama aiheuttaa pahimmillaan tulipaloja, mutta usein se vähintään rikkoo kaikki sähköjärjestelmään kiinnitetyt laitteet kuten ilmalämpöpumpun, liesituulettimen ja uudemmat liedet, johtaja Antti Määttänen LähiTapiola Pirkanmaalta sanoo.

-Ukkosella kannattaakin irrottaa kaikki sähkölaitteet pistorasioista. Kiinteästi asennetut laitteet ovatkin sitten ongelmallisempia. Tämä näkyy näissä ilmalämpöpumppujen vahingoissa. Pahimmillaan sekä ulko- että sisäyksikkö on pitänyt kokonaan uusia.