Tiesitkö? Tästä syystä tietokone täytyy ottaa laukusta turvatarkastuksessa

Digi Matkailu · Tim Isokivi

Monien lentoasemien turvatarkastuksissa täytyy poistaa paitsi kengät ja vyöt, myös laukussa mahdollisesti olevat kannettavat tietokoneet ja älylaitteet. Tietokoneen poistaminen laukusta saattaa tuntua turhalta työltä, mutta sillekin on syynsä.

Lentokenttien turvatarkastukset kiristyivät huomattavasti syyskuun 11. päivän terrori-iskun jälkeen vuonna 2001. Australialainen ilmailualan professori Doug Drury kertoo The Coversation -sivustolla monilla lentokentillä olevan käytössä röntgenlaitteet, jotka eivät kykene kunnolla valaisemaan elektronisia laitteita. Laukussa oleva kannettava tietokone voi esimerkiksi estää muiden esineiden näkyvyyden läpivalaisussa.

Turvalaitteet ovat kuitenkin kehittyneet vuosien saatossa. Joiltain lentoasemilta löytyy jo nykyaikaisia läpivalaisulaitteita, joiden ansiosta tietokoneita ei välttämättä tarvitse enää ottaa pois laukuista. Esimerkiksi Helsinki-Vantaalla avattiin kesällä 2022 uusi turvatarkastus, joka hyödyntää tällaista tietokonetomografiaan perustuvaa teknologiaa.

Jos lentoasemalla on käytössä edelleen vanhempaa teknologiaa, kehotetaan matkustajia ottamaan elektroniset laitteet hyvissä ajoin pois laukuista. Näin pyritään sujuvoittamaan turvatarkastusta ja välttämään turhien ruuhkien syntymistä.