Mitä ihmettä? Suomalaisnuoret eivät enää palauta tyhjiä tölkkejä ja pulloja

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Lasi- ja muovipullojen palautusasteisiin toivottaisiin parannusta. Suomen Palautuspakkaus Oy:n (PALPA) teettämän kyselytutkimuksen mukaan nuoret jättävät pullot ja tölkit vanhempia ikäluokkia useammin palauttamatta. Eniten tyhjiä juomapakkauksia palautetaan maaseudulla. Kyselyn mukaan 16 prosenttia ihmisistä jättää pullot ja tölkit palauttamatta kauppaan.

Osa vastaajista tunnustaa, ettei jaksa palauttaa pulloja, jos niitä on vain vähän. Toisinaan pulloa jatkokäytetään juomapullona palauttamisen sijaan. Laiskuus iskee etenkin lasipullojen kohdalla, jotka painavat enemmän kuin muovipullot ja jäävät siksi palauttamatta osalla.

– Nuoremmat palauttavat pulloja ja tölkkejä jonkin verran vanhempia ikäryhmiä huonommin. Erityisesti koululaiset ja opiskelijat jättävät kyselytutkimuksen perusteella selvästi muita useammin osan pulloista palauttamatta. Kyselyn perusteella pullojen ja tölkkien palauttaminen on sitä epävarmempaa, mitä urbaanimmassa ympäristössä ihminen asuu. Maaseudulla pantilliset juomapakkaukset palautetaan kaikkein parhaiten, pääkaupunkiseudulla heikoimmin, PALPA tiedottaa.