Sähköpotkulautailijoille oma vakuutus? Onnettomuuskulut tulevat yhteiskunnalle kalliiksi

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

HUSin tekemän selvityksen mukaan pelkästään Helsingissä tapahtuneista sähköpotkulautaonnettomuuksista koitui julkiselle sairaanhoidolle kustannuksia vuonna 2021 peräti 1,7 miljoonaa euroa. Julkisuudessa on nyt väläytelty sähköpotkulautailijoille omaa pakollista liikennevakuutusta.

Pelkästään Helsingissä hoidetuista vammoista 257 oli lieviä, 155 keskivaikeita, 30 vaikeita sekä kolme hyvin vaikeaa ja yksi erittäin vaikea vamma. Luvut ovat parin vuoden takaa. Noin puolet loukkaantuneista oli päihtynyt ja vain kolme prosenttia heistä käytti dokumentoidusti kypärää.

Lievät vammat olivat aivotärähdyksiä, nivelten nyrjähdyksiä ja pinnallisia haavoja. Keskivaikeat vammat olivat enimmäkseen lievempiä murtumia tai hankalampia nivelsidevammoja. Vaikeisiin vammoihin lueteltiin lievemmät aivoverenvuodot, pitkäaikaista kuntoutusta vaativat murtumat sekä nivelsidevammat. Hyvin ja erittäin vaikeita olivat vakavat aivoverenvuodot sekä muut henkeä uhkaavat verenvuodot.

Sairaalassa hoidetuista sähköpotkulaudalla loukkaantuneista 53:lle tehtiin leikkaus, ja heistä kahdelle kaksi leikkausta ja yhdelle neljä leikkausta. Potilaista 60 tarvitsi seurantaa vuodeosastolla ja viisi teho-osastolla. Koska skuuttaajat ovat nuoria, tarkoittaa vamma pahimmassa tapauksessa loppuelämän laadun heikentymistä, ja tämä lisää yhteiskunnan kustannuksia entisestään.