Valtavan kokoinen rae putosi taivaalta Italiassa – ennätys rikki

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Italiaa ovat viime viikkoina koetelleet rajut sääilmiöt. Maan eteläosia ovat käristäneet helteet, kun taas Pohjois-Italiaan iski maanantaina kuluneen kesän voimmakain myrsky. Se aiheutti muun muassa rajuja raekuuroja.

Pohjois-Italiassa havaittiin maanantai-iltana jättirakeita ja voimakkaita syöksyvirtauksia. Isokokoisimmat jäärakeet pommittivat Forecan mukaan Venetsian koillispuolella sijaitsevaa kylää, Azzamo Decimoa. Suurimman löydetyn rakeen halkaisijaksi mitattiin 19 senttiä.

Jättirae havaittiin maanantaina kello 23 aikaan. Kyseessä on tiettävästi Euroopan-ennätyksen kokonsa ansiosta rikkonut rae. Euroopan rae-ennätys meni Italiassa rikki kahdesti viikon sisällä, sillä Pohjois-Italian Carmignano di Brentassa rekisteröitiin 19. heinäkuuta 16-senttinen rae. Katso kuva tästä.

Erikoisen tapauksesta tekee Forecan mukaan myös se, että tyypillisesti isokokoisimmat rakeet satavat myöhäisillan sijaan iltapäivän tunteina. Maapallon todistetusti suurin rae on Yhdysvaltojen Etelä-Dakotan Vivianissa 23. heinäkuuta vuonna 2010 taivaalta pudonnut jäämöhkäle. Se oli halkaisijaltaan 20,3 sentin kokoinen.