Eläimet parhaita luonnonhoitajia perinnemaisemassa – sopivat suomalaiseen idylliin

Matkailu · Terhi Piiroinen

Perinneympäristöt ovat lajirikkaimpia elinympäristöjämme ja monien uhanalaisten lajien koti. Perinneympäristöt vaativat kunnossa pysyäkseen aktiivista hoitoa. Lehmiä, lampaita ja muita laiduntajia tarvitaan turvaamaan perinneympäristöjä, sillä ilman laidunnusta nämä arvokkaat alueet kasvavat umpeen ja häviävät. 

– Laidunnus auttaa säilyttämään perinneympäristöjen lajistoa, josta jo neljäsosa on uhanalaista. Niittykasvit hyötyvät siitä, että laidunnus vähentää maaperän ravinteisuutta. Ne myös tarvitsevat laidunnuksen luomaa valoa ja tilaa pärjätäkseen kilpailussa kookkaampia lajeja vastaan, sanoo maiseman- ja luonnonhoidon kehitysjohtaja Leena Lahdenvesi-Korhonen Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta.

Perinneympäristöjen katoaminen olisi erityisen suuri uhka pölyttäjähyönteisille. Lauantaina 17. kesäkuuta vietetään valtakunnallista luonnonlaidunpäivää jo toista kertaa, ja tilat ympäri Suomen pitävät avoimia ovia ja järjestävät ohjelmaa. Päivä juhlistaa luonnonlaitumia sekä lehmiä, lampaita ja muita eläimiä, jotka hoitavat uhanalaisia perinneympäristöjämme ja huolehtivat luontomme monimuotoisuudesta.