Heinäkuu oli ennätyksellisen sateinen

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Heinäkuu sujui Suomessa kosteissa merkeissä. Ilmatieteen laitoksen mukaan kuukausi oli paikoin jopa ennätyssateinen, kun taas helteitä oli Suomessa tavanomaista vähemmän.

Heinäkuun sademäärä oli maan etelä- ja keskiosassa tavanomaista suurempi, ja osalla havaintoasemilla sateet olivat toistuvuudeltaan jopa poikkeuksellisia. Eniten kuukauden aikana satoi Multialan Pirttiperän havaintoasemalla, jossa vettä tuli 210,1 millimetriä. Suurin havaittu vuorokausisademäärä oli niin ikään Multian Pirttiperällä, jossa satoi 28. heinäkuuta 103,3 millimetriä.

Vähiten vettä satoi Paraisten Fagerholmilla, jossa vettä tuli kuukauden aikana vain 24,3 millimetriä. Lapissa sademäärät jäivät hieman jälkeen pitkän ajan keskiarvosta. Maasalamoita havaittiin heinäkuussa reilut 15 600 kappaletta, mikä oli vain noin neljäsosa kuukauden keskiarvosta.

Hellelukemia mitattiin jossain päin Suomea yhdeksänä päivänä. Lukema on seitsemän päivää alle heinäkuun keskiarvon. Eniten hellepäiviä oli havaintoasemista Utsjoen Kevolla, jossa niitä oli viisi kappaletta.

Kuukauden ylin lämpötila, 29,2 astetta, mitattiin Utsjoen Kevolla 11. heinäkuuta. Kuukauden alin lämpötila oli puolestaan Savukosken Tulppiossa 3. heinäkuuta mitattu -2,9 astetta.