Sukupuolitautien määrä kasvussa – testeihin ohjaamisessa parantamisen varaa

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Sukupuolitautien tartuntamäärät ovat nousussa. Tästäkin huolimatta testeihin pääsemisessä olisi hiv-säätiön mukaan Suomessa huomattavasti parantamisen varaa. Vuonna 2022 tippuri- kuppa ja hiv-tartuntoja todettiin säätiön mukaan lähes kaksinkertainen määrä kuin vuosittain yleensä.

Tartuntamäärien kasvu on jatkunut vuonna 2023. Säätiön mukaan testausta tulisi tehostaa perusterveydenhuollossa. Hivpoint selvitti syksyllä 2022, kuinka testeihin pääsy toteutui 20 eri terveysasemalla Suomessa. Oikeanlainen testeihin ohjaus toteutui vain kahdella terveysasemalla, ja kolmella hiv-testiin pääsy evättiin kokonaan.

Monilla asemilla pääsy testeihin evättiin oireettomuuden perusteella, vaikka sukupuolitaudit voivat olla pitkään oireettomia, mutta aiheuttaa silloinkin vakavia terveysongelmia ja tarttua eteenpäin. Moitteita ei kerännyt vain hiv-testeihin pääsyn vaikeus sillä myös kuppatestiin oli vaikeaa päästä. Lisäksi klamydia- ja tippurinäytteitä ei otettu oikeilta limakalvoilta.

Suomessa on arviolta 800 hiv-tartunnan saanutta henkilöä, jotka eivät tiedä tartunnastaan. Hiv-infektio voi hoitamattomana johtaa hengenvaaralliseen aids-vaiheeseen, ja merkittävä osa uusista tartunnoista todetaan myöhään. THL:n hiv-testaussuosituksen mukaan perusterveydenhuollossa hiv-testiin pitäisi aina päästä oma-aloitteisesti, ilman lääkärin lähetettä, maksutta ja anonyymisti.