Kaikki uniapneaa sairastavat eivät tarvitse laitehoitoa – nämä keinot voivat auttaa

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Uniapnean hoidossa elintavat, kuten painonpudotus ja -hallinta, hyvä ravitsemus ja säännöllinen liikunta, ovat avainasemassa. Elintapamuutosten tueksi moni sairastava voi hyötyä myös apuvälineistä.

– Suomalaiset ymmärtävät nykyisin unen laadun merkityksen paremmin kuin ennen. On hyvä, että yhä useampi uskaltaa hakeutua hoitoon, jos jatkuva väsymys vaivaa tai läheinen huomauttaa unenaikaisesta katkeilevasta hengityksestä tai kuorsauksesta, Hengitysliiton järjestöjohtaja Mervi Puolanne sanoo.

Kansallisena uniapneapäivänä 15. maaliskuuta Hengitysliitto haluaa lisätä tietoisuutta apneakiskosta, joka voi myös tuoda helpotusta oireiluun ja lisätä uniapneaa sairastavan elämänlaatua.

– Kiskohoito sopii etenkin lievää uniapneaa sairastavalle. Siitä voivat hyötyä myös keskivaikeaa ja vaikeaa uniapneaa sairastavat, joille CPAP-laitehoito ei jostain syystä sovi, Puolanne jatkaa.

Arkisempaa apua lievää uniapneaa sairastava voi saada tukisukkien käytöstä ja yöpaidan selkään ommellusta pallosta, joka auttaa välttämään selällään nukkumista.