Pörssisähkön hinta on tähtitieteellinen – jatkuuko sama tulevana talvena?

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Suomalaiset pörssisähköasiakkaat ovat saaneet nauttia kesän ajan edullisista kilowattihinnoista. Ison omakotitalon kulutussähkölaskut ovat saattaneet olla vain muutaman kympin luokkaa. Elokuun lopulla sähkön hinta kallistui yllättäen. Kirjoitimme maanantain kalliista tunneista aiemmin täällä.

– Sähkön hinta kallistui, kun useampi tuotanto- ja siirto-ongelma kasaantui samoille päiville. Kaikki viittaa kuitenkin siihen, että ongelma on väliaikainen, ja esimerkiksi talven futuurihinnat eivät ole toistaiseksi oleellisesti nousseet, sähkösopimuksia kilpailuttava sivusto tiedottaa.

Kallistumiseen on neljä syytä: Tuulivoimaa ei ole juurikaan saatavilla, Ruotsin ja Suomen välisissä siirtoyhteyksissä on sekä suunniteltu huolto että odottamaton ongelma, Olkiluoto 2 vikaantui ja on poissa sähköverkosta ja Loviisa 2 -voimala on vuosihuollossa.

– Vaikka sähkön hinta on nyt koholla, tilannetta ei voi verrata viime vuoteen. Futuurihinnat ovat pysyneet toistaiseksi maltillisina, eivätkä ne ole oleellisesti kohonneet tilanteen seurauksena, sivustolta rauhoitellaan.

Netin keskustelupalstoilla on tyrmistytty sähkön yllättävästä kallistumisesta edullisen jakson jälkeen. Osa on irvaillut suoraan, että sähkölaitosten tileillä ei ole enää tarpeeksi katetta isojen herrojen joululomiin. Osa on sanonut suoraan, että ei usko yllättäviin vikoihin, vaan epäilee hintojen nousun olleen suunniteltua. Lisäksi suomalaiset ihmettelevät, miksi muualla, kuten Ruotsissa on edullinen ja tasainen sähkön hinta.

– Huoltoseisokkia ja jakoavaimia sylinteriin, niin kyllä saa taas sähköyhtiön pomo lennot Karibialle jouluksi, kun tavallinen kuolevainen maksaa sähkölaskua takapuoli ruvella, eräs vääräleuka kirjoittaa netin keskustelupalstalle.

– Sähkön hinta on nyt sikamaista. Pörssisähkö jopa lähes 70 snt/tunti eli yli kymmenkertainen. Valtiovallan on puututtava asiaan. Sähköyhtiöt ovat laittaneet eri syillä sähkön niukaksi, kun sähkö oli alkukesällä jopa lähes ilmaista. Voimalaitokset on laitettu yhtä aikaa ”remonttiin”. Ilmeisesti sähköyhtiöt yrittävät saada kuluttajat tekemään vuoden tai kahden sähkösopimuksia pörssisähkön tilalle. Monet sähköyhtiöt saivat jo viime vuonna suuria voittoja. Suomessa oli kymmeniä vuosia halpaa sähköä. Nyt kiristetään korkeille hinnoilla kuluttajia ja kansalaisia, toinen kirjoittaa.

– Tämähän oli ihan ootettavissa… Alkukuukausi melkein miinuksella niin pitäähän sähköyhtiön saada keskihinta sellaiseksi, että saavat taottua voittoa 80 prosenttia.

– Tuli vain mieleeni, että onko nämä nyt päiviä, jolloin sähköyhtiöt haalivat kiinteähintaisia määräaikaisia sopimuksia?

– Toivottavasti valtio puuttuu näihin ”vapaisiin markkinoihin”. Markkinatalous ei toimi ihmisten peruspalveluissa.

Kommentoijien nimet jätetty pois.