Nyt se on tutkittu: Nauru pidentää ikää – sanonta pitää paikkansa

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Sanonnan mukaan nauru pidentää ikää. Nyt aiheesta on toteutettu lääketieteellinen tutkimus ja kyllä, hekottelu ja käkättäminen todellakin saavat ihmisen elämään terveempänä ja pidempään. Nyt tutkijat suosittelevat nauruterapiaa osaksi sydän- ja verisuonitaudista kärsivien kuntoutusta.

Brasiliassa tehty uusi tutkimus osoittaa, että nauraminen voi auttaa lievittämään sydänsairauksien oireita. Potilaiden hyvinvointia seurattiin nauruterapian aikana. Tulosten perusteella nauru parantaa sydän- ja verisuonioireita. Tutkimuksessa seurattiin 26 aikuista, joiden keski-ikä oli 64 ja heilä kaikilla oli diagnosoitu sepelvaltimotauti.

Puolet heistä katsoi komediaohjelmia joka viikko kolmen kuukauden ajan, kun taas toiset katsoivat vakavamielisiä dokumentteja. Tulokset olivat ällistyttäviä. Komediaryhmällä ilmeni peräti 10 prosentin parannus siinä, kuinka paljon happea sydän pystyi pumppaamaan ympäri kehoa. Lisäksi heidän valtimoiden laajentumiskyky parani.

– Tutkimus havaitsi, että nauruterapia voi auttaa vähentämään kehon tulehdustilaa ja vähentämään sydänkohtauksen sekä aivohalvauksen riskiä. Nauruterapiaa voitaisiin harjoittaa erilaisissa laitoksissa ja terveydenhuolto-osastoilla potilailla, joilla on suurempi sydänsairauksien riski, professori Marco Saffi Hospital de Clinicas de Porto Alegresta sanoi The Guardianin mukaan.