Yläsavolaiselle muurinpohjaletulle haetaan EU:n nimisuojaa

Ruoka Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Yläsavolaiselle muurinpohjaletulle ollaan hakemassa EU:n nimisuojaa. Suojattua maantieteellistä merkintää hakevat ProAgria Itä-Suomi ry ja Itä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset. Asiaste tiedotti Ruokavirasto

Yläsavolaiselle muurinpohjaletulle haetaan nimisuojaa perustuen sen maineeseen perinteisenä yläsavolaisena erikoisherkkuna. Se valmistetaan maidosta tai laktoosittomasta maitojuomasta, ohrajauhoista, vehnäjauhoista, kananmunasta ja suolasta. Ohuesta ja pitsimäisestä rakenteesta tunnetut letut paistetaan valurautaisella pannulla siten, että niistä tulee muodoltaan soikeita.

Muurinpohjaletut tarjoillaan hillon, sokerin, voin tai marjasopan kanssa. Tapana on jättää tarjoillessa ensimmäinen paistopinta päällimmäiseksi. Letut nautitaan usein suoraan lämpimänä pannulta, mutta ne voi syödä myös jäähtyneenä.

Ruokaviraston mukaan Yläsavolaisen muurinpohjaletun maantieteellisen alueen muodostavat Iisalmi, Keitele, Kiuruvesi, Lapinlahti, Pielavesi, Sonkajärvi ja Vieremä. Lettujen varhaisin julkaistu resepti löytyy vuoden 1933 Kotiliedestä. Herkun maine alkoi levitä Suomessa 1970-luvulla.