Burning Man -festivaali rajun somehuhun kohteena – ihmisten väitettiin sairastuneen ebolaan

Ohhoh! Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Nevadan erämaassa Yhdysvalloissa järjestetty Burning Man -festivaali ei sujunut tänä vuonna suunnitelmien mukaisesti. Tapahtuma-alue ajautui todellisen mutakaaoksen valtaan rankkasateiden vuoksi. Festivaaliyleisöä kehotettiin säästämään ruokaa ja vettä.

Burning Man -festivaali on sittemmin joutunut vielä rajumpien huhujen kohteeksi. X-nimellä nykyään tunnetussa Twitterissä ja TikTokissa levisi julkaisuja, joissa ebolaviruksen väitettiin levinneen festivaaleilla. Ebola on verenvuotokuume, jonka kuolleisuusluku on korkea.

Väite Ebolan leviämisestä Burning Manissa on kuitenkin tuulesta temmattu. Yhdysvaltojen terveysviranomaiset ovat kertoneet Associated Press -uutistoimistolle, ettei tiedossa ole yhtäkään tapahtumassa imennyttä ebolatapausta. Sosiaalisessa mediassa levinneet kuvat Yhdysvaltojen tautikeskuksen läsnäolosta tapahtumassa ovat tekaistuja tai asiayhteydestä irrotettuja.

Forbes-lehden mukaan ebolahuhut saivat alkunsa vitsinä jaetusta julkaisusta. Vitsistä muodostui meemi, jota erityisesti salaliittoteorioita levittävät sometilit lopulta jakoivat totena.