Suomeen poikkeuksellinen sääennuste: ”Lumihiutaleina maahan asti”

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Syyskuun ennustetaan jatkuvan ajankohtaan nähden lämpimissä merkeissä. Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n tuoreen kuukausiennusteen mukaan edessä on tosin myös paluu sateisempaan säähän.

– Syyskuu etenee Suomessa ja myös muualla Euroopassa pääasiassa keskimääräistä lämpimämmässä säässä. Sateinen sää kuitenkin palaa takaisin Suomeen. Näillä näkymin 11. syyskuuta alkavalla viikolla ainakin pari eri matalapainetta tuo meille sateita, kertoo meteorologi Anna Latvala Forecan blogissa.

11. syyskuuta alkavalla viikolla keskilämpötila on laajalti 3-4 astetta keskimääräistä korkeampi. Syyskuun edetessä yöpakkaset kuitenkin yleistyvät auringonsäteilyn vähentyessä. Myös ensilumen sataminen on mahdollista lähiviikkoina.

– Keskimäärin ensilumi sataa tämän kuukausiennustejakson aikana jo paikoin Enontekiölle. Joskus lunta tulee laajemminkin, esimerkiksi vuosina 2021 ja 2022 kävi näin. Lähiviikkojen lämmin ennuste ei sulje pois tätäkään vaihtoehtoa: tarvitaan vain päivän tai parin kylmä sää sateineen, että vähintään pohjoisessa voisi osa sateesta tulla lumihiutaleina maahan asti, Latvala kertoo.