Pohjois-Karjalassa hyödynnetään Omaolo-palvelua – sukupuolitaudit suosituin osio

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Omaolo-verkkopalvelua hyödynnetään paljon sukupuolitautien hoidossa Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella. Vuonna 2022 alueella täytettiin yli 60 000 oirearviokyselyä. Siun sotessa sukupuolitautien oirekyselyn jälkeen eniten on tänä vuonna täytetty virtsatietulehduksen oirekyselyä ja yleistä oirekyselyä.

Omaolo on kansallinen sosiaali-, terveyden- ja suunterveydenhuollon sähköinen palvelu- ja asiointikanava, joka tukee itsehoitoa sekä ohjaa tarvittaessa tarkoituksenmukaisen avun piiriin. Omaolo sisältää muun muassa erilaisia oirekyselyitä, terveystarkastuksen, palveluarvioita ja hyvinvointivalmennuksia. Vuonna 2022 Omaolon oirearvioita täytettiin koko maassa runsaat 1,5 miljoonaa kertaa.

– Omaolo mahdollistaa asukkaan ohjaamisen suoraan oikealle ammattilaiselle, kuten esimerkiksi fysioterapeutille tai laboratorioajanvaraukseen ja tämän myötä ylimääräiset lääkärissä käynnit on mahdollista välttää ja keskittää lääkärin resurssi sitä eniten tarvitsevalle, kertoo DigiFinlandin lääketieteellinen johtaja Leena Soininen. DigiFinland vastaa Omaolo-palvelun kehittämisestä.