Outo valoilmiö Marokon taivaalla ennen maanjäristystä – alkuperä mysteeri

Ohhoh! Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Marokkoon iski 8. syyskuuta tuhoisa maanjäristys. Voimakkuudeltaan 6,8 magnitudin järistys oli maan voimakkain 120 vuoteen. Sen keskus sijaitsi Atlas-vuorilla.

Hieman ennen maanjäristyksen alkua Marokossa todistettiin erikoista ilmiötä. Yötaivaalla nähtiin kirkkaita valonvälähdyksiä. Videot ilmiöstä levisivät sosiaalisessa mediassa, muun muassa Twitterinä aiemmin tunnetussa X-palvelussa.

Niin kutsutut maanjäristysvalot eivät ole uusi ilmiö. Maanjäristysalueiden yläpuolella on läpi historian nähty kirkkaita valonvälähdyksiä vähän ennen järistysten alkamista. Ilmiön syy on toistaiseksi tuntematon, mutta sen tutkiminen on helpottunut kameroiden yleistymisen myötä.

CNN-uutissivuston mukaan valot muistuttavat toisinaan salamoita, toisinaan taas revontulia. Joskus niiden kerrotaan muistuttavan hohtavia valopalloja tai maasta nousevia liekkejä. Valoja ilmenee tyypillisimmin voimakkaiden maanjäristysten yhteydessä.

Yhden teorian mukaan valoilmiö voi johtua esimerkiksi maakaasutaskuista poistuneiden kaasujen syttymisestä. Toisen selityksen mukaan maassa olevista kivistä purkautuu järistyksen yhteydessä sähkövarausta.