Piparkakkumauste sopii jäätelön kaveriksi tai puuron päälle – näin teet mausteseoksen itse

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Kaupoissa myytävää piparkakkumaustetta voi käyttää piparitaikinan lisäksi maustekakkuihin tuomaan makua. Osa ripauttaa maustetta hyppysellisen syksyn kahvinporojen sekaan ja toinen ripottelee puuron päälle. Mausteseoksia saa valmiina, mutta sen voi tehdä myös itse.

Sekoita keskenään kaksi teelusikallista kanelia, teelusikallinen inkivääriä, neilikkaa, pomeranssia ja kardemummaa. Markkinoilla on myös lukuisia valmissekoituksia, joita voi jalostaa oman maun mukaan tai käyttää sellaisenaan. Piparkakkumausteen maku tuo mieleen joulun ja piparkakut, mutta mausteseoksen vahvat sävyt sopivat pimeään vuodenaikaan herättelemään aisteja.

Piparkakkumaustetta voi sekoittaa pirtelöön, lisätä suklaaleivoksiin, kaakaon joukkoon tai pulliin kanelin tapaan. Se on maukas mausteseos sekoitettuna sokerin kanssa vaikkapa lettujen tai riisipuuron päällä. Kokeile myös viilin kaverina tai rahkan mausteena.