Retkeilijän villapaita sopii joka säähän – ilmainen ohje neulojille

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Villapaita on oiva retkeilyvaruste, sillä se pitää kuivana ja lämpimänä, eikä se syty helposti palamaan. Villalla on erityinen kyky käsitellä kosteutta: neule imee itseensä kosteutta, mutta pinta jää kuivan tuntuiseksi.

Metsähallitus on julkaissut nyt maksuttoman neuleohjeen Retkikaveri-nimisen villapaidan tekemistä varten. Jenna Kostetin suunnittelemassa kaarrokeneuleessa on yhdistelty havupuun oksia muistuttavaa kasviteemaa ja graafisia, Metsähallituksen logoa jäljitteleviä kuvioita. Ohjeen vaikeustaso on helppo ja se soveltuu ensimmäisestä villapaidasta haaveilevalle neulojalle. Langaksi sopii aran/worsted-vahvuinen, ensisijaisesti kotimainen villalanka. Ohjekokonaisuuteen sisältyy lasten ja aikuisten kokoja sekä vinkit villapaitamallin muokkaamiseksi villatakiksi.

Villan pintarakenne vaikeuttaa bakteerien selviämistä kankaassa eikä neule ala helposti haisemaan. Pienempi pesun tarve tarkoittaa vähemmän veden, sähkön ja saippuan kulutusta – sekä tietenkin itse vaatteen kulutusta. Villasta ei myöskään irtoa mikromuovikuituja pesun aikana. Se on luonnollinen, biohajoava materiaali, jonka saa jopa kompostoitumaan. Villaa voidaan myös kierrättää.