Euroopan valtava lutikkaongelma – Pariisi ja Lontoo kuhisevat jo

Matkailu · Terhi Piiroinen

Pariisissa ja Lontoossa kärsitään parhaillaan ikävästä lutikkaongelmasta. Lutikoita kuhisi ensin Ranskan pääkaupungissa, ja asiantuntijoiden mukaan ne ovat päässeet Englannin kanaalin yli Isoon-Britanniaan. On todennäköistä, että Lontoossa on yhtä paha ongelma meneillään.

– Luulen, että Lontoossa on todennäköisesti samanlainen ongelma kuin Pariisissa tällä hetkellä, Sky Newsille ongelmasta keskustellut mikrobiologi ja Bed Bugs Ltd:n perustaja David Cain sanoi.

– Niitä on busseissa, junissa, metroisa, elokuvateattereissa, lääkärien vastaanotoilla, julkisissa tiloissa ja sairaaloissa.

Pariisilaiset ovat ottaneet asian esille, kun taas Yhdistyneessä kuningaskunnassa ihmiset yrittävät salata asian. Pariisin apulaispormestari Emmanuel Gregoire kutsui äskettäin lutikkaongelmaa vitsaukseksi ja kansanterveydelliseksi ongelmaksi. Hän pyysi pääministeri Élisabeth Bornea tekemään asialle jotain.

Ranskalaisen terveys- ja turvallisuusvirasto ANSESin mukaan joka kymmenes ranskalainen kotitalous on kärsinyt seinäludetartunnasta vuosina 2017–2022. Pariisiin on perustettu puhelinpalvelu, josta saa neuvoja ongelman selättämiseen. Tuholaistorjuntayhtiö Rentokilin mukaan Isossa-Britanniassa lutikoiden määrä on lisääntynyt 65 prosenttia vuodesta 2022 vuoteen 2023. Aiemmin niitä saapui maahan turistien mukana, nyt ne näyttävät leviävän joukkoliikennevälineissä.