1,5 miljoonaa suomalaista asuu vuokralla – lisääntynyt erityisesti nuorilla

Koti & Asuminen Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Vuokralla asuvien määrässä ylitettiin viime vuonna 1,5 miljoonan rajapyykin. Tilastokeskuksen mukaan vuokra-asunnoissa asui vuoden 2021 lopussa 28 prosenttia asuntoväestöstä. Se on neljä prosenttia enemmän kuin vuonna 2010.

Vuokralla asuminen on selkeästi omistusasumista yleisempää nuorten keskuudessa. Alle 30-vuotiaiden asuntokunnasta neljä viidestä asuu vuokralla. Määrä on kasvanut Tilastokeskuksen yliaktuaari Mika Ronkaisen mukaan kymmenellä prosentilla kymmenen vuoden aikana.

Yksinasuvista vuorkalla asui 50 prosenttia ja omistusasunnoissa 46 prosenttia. Isommissa kaupungeissa, kuten Tampereella ja Turussa lähes kaksi kolmesta yksinasuvasta asuu vuokra-asunnossa.

– Itsenäisesti asuvilla nuorilla vuokralla asuminen on selkeästi omistusasumista yleisempää. Kaupunkimaisissa kunnissa nuorten vuokralla asuminen on yleisempää kuin maaseudulla, Ronkainen kertoo tiedotteessa.

Koko asuntoväestöstä 69 prosenttia eli 3,7 miljoonaa asui viime vuonna omistusasunnoissa. Vuokralla asuminen on Ronkaisen mukaan lisääntynyt yleisesti finanssikriisistä lähtien.