Siitepölykausi pidentynyt Euroopassa – muutos jopa kuukauden

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Siitepölyallergiaa potevat joutuvat kärsimään vuotavasta nenästä ja punertavista silmistä nykyään aikaisempaa kauemmin. Lancet Countdown -raportin mukaan siitetpölykausi on pidentynyt Euroopassa. Tutkimuksessa oli mukana Ilmatieteen laitoksen asiantuntijoita.

Siitepölystä kärsitään tutkimuksen mukaan Euroopassa keväisin yhä aikaisemmin. Vuoristoisilla alueilla kuten Alpeilla ja Skandeilla siitepölykausi voi alkaa jopa kuukautta aikaisemmin kuin 1980-luvulla. Siitepölykausi on myös hieman pidentynyt, vaikka se loppuu pääosin aiemmin kuin 80-luvulla.

Siitepölykauden alkaminen riippuu pitkälti vuoden alun lämpötiloista. Se alkaa sitä aikaisemmin, mitä lämpimämpää on ollut. Tutkijatt keskittyivät koivun, lepän ja oliivipuun kukintaan vuosien 1980-2020 sääaineistoa apuna käyttäen.

Lancet Countdown -projektissa perehdytään ilmastonmuutoksen vaikutuksiin. Euroopan nousseista lämpötiloista ja helleaalloista on sen mukaan haittaa erityisesti vanhuksille. Julkaisussa oli mukana 44 tutkijaa 29 eri ttukimuslaitoksesta, mukaan lukien Ilmatieteen laitoksesta.