Talvinopeusrajoitukset pian käyttöön: ”Talvi yllättää autoilijat joka vuosi”

Autot · Tim Isokivi

Talviajan kelien muutoksiin varaudutaan talvinopeusrajoituksin, jotka astuvat tyypillisesti voimaan loka-marraskuussa. Kyse on aina myös pimeän ajan nopeusrajoituksista. Liikenneturvan tiedotteen mukaan kelivaraa saa huonoissa ajo-olosuhteissa turvavälin ja järkevän nopeudensäätelyn avulla.

Liikenneturvan kyselyn perusteella yhdeksän kymmenestä suomalaisesta pitää liikenteen turvallisuuden lisäämistä nopeusrajoitusten tärkeimpänä tehtävänä. 85 prosenttia uskoo talvinopeusrajoitusten turvallisuushyötyihin.

– Alhaisempi ajonopeus on kiistaton turvallisuutta parantava tekijä ja jokaisen kuljettajan pitäisi se muistaa nyt, kun illat pimenevät ja liukkaus lisääntyy, kertoo tiedotteessa Liikenneturvan koulutusohjaaja Erkka Savolainen.

Nopeutta hidastamalla liikenteessä jää enemmän aikaa havaintojen tekemiseen, ja pysähtymismatka sekä -aika lyhenevät. Riittävät turvavälit ja alhaisempi ajonopeus parantavat ajoneuvon hallintaa. Näin ollen mahdollisen törmäyksen seuraukset lievenevät.

Onnettomuusriskiä lisäävät vaihtelevat kelit, minkä vuoksi riski on suurimmillaan alku- ja lopputalvesta. Nopeuksen alentamisella halutaan pienenntää vuodenaikojen vaihtelusta johtuvaa onnettomuusriskiä.

– Onnettomuusriski on suurempi, jos keli on harvinainen. Talvi yllättää joka vuosi autoilijan, vaikka siihenkin voisi varautua etukäteen, Savolainen toteaa.

PS: Lue lisää autoista Jokamies.fi -verkkolehdestä.