Loppuviikolle hyytävä sääennuste – lunta voi tulla etelässä asti

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Loppuviikolle on ennustettu sateista ja paikoin lumista keliä. Forecan mukaan lunta voi tulla Lapin lisäksi eteläisessä Suomessa ja idässä.

Prejantaina Suomenlahdella muodostuu sadekuuroja, joita ajautuu etelärannikolle. Kuuroista suurin osa tulee meteorologi Anna Latvalan mukaan lumena, osa myös räntänä tai vetenä. Lounaasta saattaa levitä lisäksi laajempi lumisadealue Etelä-Suomeen, ja Lapissa puolestaan jatkuvat jo torstaina alkaneet lumisateet.

Ennusteen mukaan lumisateet etenevät lauantaina etelästä maan itäosaan, minkä myötä ne heikkenisivät etelässä. Sunnuntaina idän lumisateet olisivat siirtymässä pohjoisemmaksi Kainuuseen ja Koillismaalle.

– Suomea on lähestymässä viikonloppuna lounaasta myräkkämatalapaine, jonka sateet voivat yltää Suomeen jo sunnuntaina. Tässä tapauksessa maan lounaisosaan leviäisi uusi lumi- ja vesisadealue. Samalla tuuli alkaa voimistua merialueilla. Jos sateet yltävät Suomeen asti, lounaassa voi sataa sunnuntaina lunta 1–10 senttimetriä, Latvala kertoo Forecan sääblogissa.

Viikon lämpötilat ovat selvästi ajankohdan keskimääräisiä lukemia kylmempiä. Torstaista alkaen päivälämpötilat ovat etelässä 0-3 astetta, maan keskiosassa -3 ja 2 asteen välillä ja pohjoisessa enikkäiseen 0-6 pakkasastetta.