Suomalaistutkimus: Tämän syöminen ehkäisee ryppyjä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Helsingin yliopiston väitöstutkimus osoittaa, että suun kautta nautitut probiootit voivat vähentää ikääntymisen vaikutuksia iholla. Väitöstutkija Laura Huuskonen havaitsi, että Bifidobacterium animalis ssp. lactis Bl-04 -probiootti lieventää ihon ryppyisyyttä talvikuukausina, jolloin kylmä ja kuiva ulkoilma haastavat ihon hyvinvointia.

Probiootit ovat eläviä mikro-organismeja, joilla on riittävinä määrinä käytettyinä todistetusti terveyshyötyjä ihmiselle. Tutkijat havaitsivat, että B. lactis Bl-04® probiootin nauttiminen lievensi kasvojen ihon ryppyisyyttä verrokkiryhmään verrattuna neljännen viikon kohdalla. Kasvojen ihon ryppyisyyttä mitattiin 3D-kuvauksen avulla.

Suoliston terveydellä on myös tutkitusti yhteys ihon hyvinvointiin. Ravitsemustekijät, elämäntavat, sairaudet, antibiootit ja muut lääkkeet voivat muuttaa suoliston mikrobiyhteisöä, mikä voi vaikuttaa myös ihon kuntoon. Huuskosen mukaan suun kautta nautituilla probiooteilla voikin olla vaikutuksia ihon ikääntymiseen juuri suoliston mikrobiston toiminnan kautta.