Kauppiaat kyllästyneitä myymälävarkaisiin – suomalaisille miljardilasku vuosittain

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Kaupan alalta on väläytelty jo pitkään lainsäädännön muuttamista siten, että yritykset voisivat hakea lähestymiskieltoa tietyille henkilöille. Syynä on taparikollisten tekemät vahingot kauppiaille. Nyt on selvitetty, että varastetun tavaran arvo nousee jopa puoleen miljardiin euroon vuodessa Suomessa.

– Kaupan alan toimijat kokevat näpistysten, varkauksien ja ryöstöjen lisääntyneen kaupoissa selvästi jo pidemmän aikaa. Kaupan liitto teetti selvityksen, jotta tilanteesta saataisiin parempi kokonaiskuva.

Selvityksen mukaan toinen puoli miljardia menee vuodessa varkauksien ehkäisemiseen ja estämiseen. Tähän päälle tulee valtion kustannukset liittyen varkauksien ja näpistysten selvittämiseen ja mahdollisiin jatkotoimenpiteisiin. Selvitys toteutettiin vuoden 2022 vähittäiskauppojen tuotehävikkien perusteella, jossa tuotteet oli tunnistettu varastetuksi.