Nato-harjoitukset Suomenlahdella – taivaalla voi näkyä erikoisia valoja

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomenlahden ja Saaristomeren alueella järjestetään 20. marraskuuta – 1. joulukuuta Freezing Wids 2023 -harjoitus. Kyseessä on ensimmäinen Suomen johtama suuri meripuolustusharjoitus Naton jäsenenä. Tavoitteena on harjoitella merioperaation toimeenpanoa osana kansainvälistä yhteisoperaatiota.

Merivoimien lisäksi harjoituksiin osallistuu joukkoja osallistuu Maavoimista ja Ilmavoimista, Ruotsin merivoimista sekä muista Nato-maista. Mukana on yhteensä noin 30 taistelualusta, huolto- ja tukialuksia sekä kuljetusveneitä sekä rannikko- ja maajoukkoja. Kokonaisvahvuus on yli 4 000 henkilöä.

Suomalaisten alusten ja joukkojen lisäksi harjoituksissa on mukana Naton pysyvä alusosasto SNMG1 ja Naton pysyvä miinantorjuntaosasto SNMCMG1. Lisäksi mukana ovat muun muassa Yhdysvaltain merijalkaväen osasto, Iso-Britannian maihinnousutukialus RFA Mounts Bay ja Iso-Britannian merijalkaväen osasto.

Harjoituksissa on mukana yhteensä 16 ilma-alusta, joiden lentotoiminta on aktiivista Etelä-Suomen ja pohjoisen Itämeren alueella. Harjoituksessa on mukaan muun muassa F/A 18 -hävittäjien lento-osasto Yhdysvaltain merijalkaväestä ja ranskalainen merivalvontakone Atlantique 2. Harjoituksissa käytetään ilma-alusten silppuja ja soihtuja, joista jälkimmäiset voivat näkyä taivaalla hetkellisinä kirkkaina valoilmiöinä.