Marraskuu oli harvinaisen luminen – lunta oli pohjoisessa 25-50 senttiä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Syyskausi 2023 sai päätöksensä lumisissa merkeissä. Ilmatieteen laitoksen mukaan marraskuu oli tavanomaista kylmempi ja jopa poikkeuksellisen luminen.

Marraskuun keskilämpötila oli enimmäkseen 1,5 – 3,5 astetta vertailukauden 1991-2020 keskiarvon alapuolella. Lapissa keskilämpötila oli pääosin 3 – 5,5 astetta keskiarvon alapuolella. Kuukauden ylin lämpötila oli 1. marraskuuta Porvoon Kalbådagrundissa mitattu 10,2 astetta, alin lämpötila puolestaan 27. päivä Savukosken Tulppiossa mitattu -34,6 astetta.

Marraskuun sademäärä oli maan etelä- ja keskiosassa monin paikoin tavanomainen tai hieman sitä suurempi. Maan pohjoisosassa sademäärä oli pääosin tavanomaista pienempi. Idässä sademäärät jäivät paikoin harvinaisen tai jopa poikkeuksellisen pieniksi.

Lunta marraskuussa oli sen sijaan monin paikoin harvinaisen ja jopa poikkeuksellisen paljon ajankohtaan nähden. Marraskuun päättyessä lunta oli maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen 15 – 25 senttiä. Maan pohjoisosassa lunta oli kuun lopussa 25 – 50 senttiä.