Nyt on aika auttaa suomalaisia lapsiperheitä – köyhyys iskee hyvinvointiin

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Suomalaiset keräävät mielellään rahaa erilaisiin ulkomaiden kohteisiin, mutta yhtä lailla omassa maassa tarvitaan apua. Suomalaisten pienituloisten perheiden lapset kokevat huolta, osattomuutta ja mielenterveyden haasteita paljon muita lapsia enemmän. Taloudellinen epävakaus ja toimeentulovaikeudet aiheuttavat lapsille huolta, stressiä ja pelkoa.

Nyt suomalaisten on aika auttaa suomalaisia. Pelastakaa Lasten Lapsen ääni 2023 -kysely paljastaa, että köyhyydessä elävien suomalaisperheiden lapset ovat heikossa jamassa. Perheiden tulisi saada riittävästi ennalta ehkäiseviä palveluja. Olisi lasten etu, jos vanhemmat tulisivat paremmin toimeen työstään saamalla palkalla ja siten, että kaikki rahat eivät menisi vuokriin tai ruokaan.

Harrastusmahdollisuudet ovat nykypäivänä ainoastaan hyvätuloisten etu, eivätkä lahjakkaimmatkaan köyhät saa toteutettua itseään erilaisten maksujen ollessa useita satoja euroja lukuvuodessa. Koko hyvinvointijärjestelmä vaatii isoja muutoksia, jotta Suomeen saadaan lisää työtä, teollisuutta, yrittäjyyttä, vientiä ja sitä kautta verotuloja ja hyvinvointia.

Pelastakaa Lasten johtava asiantuntija Tiina-Maria Levamo pelkää, että sosiaaliturvaleikkauksilla pahennetaan tilannetta. Tosiasia kuitenkin on, että Suomessa tarvitaan enemmän veronmaksajia ja niitä, jotka pystyvät elättämään itsensä valtion maksamien tukien saamisen sijaan. Pelastakaa Lapset muistuttaa, että hallituksen tulee toteuttaa perus- ja ihmisoikeuksia takaavia velvoitteita ja pyrkiä päätöksillään aktiivisesti vähentämään ja ehkäisemään lapsiperheköyhyyttä.