Tutkimus todisti: Musiikki auttaa sietämään paremmin kipua

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Musiikin kuunteleminen voi parantaa mielialaa, auttaa vähentämään stressiä sekä parantamaan liikuntasuoritusta ja jaksamista. Kanadassa tehty tuore tutkimus osoitti, että musiikin kuunteleminen voi parantaa myös kivunsietokykyä.

People-sivusto kertoo Frontiers in Pain Research -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta, joka tehtiin Kanadassa McGillin yliopistossa. Tutkimukseen osallistui 63 tervettä nuorta aikuista, joiden avulla tutkittiin sitä auttaako lempikappaleen kuunteleminen sietämään paremmin kipua.

Tutkimuksessa käytettiin laitetta, joka lämmitti heidän vasenta käsivarttaan. Tuntemus muistutti sitä kuin kuumaa kahvikuppia pidettäisiin ihoa vasten. Laitteen lämmittäessä ihoa osallistujat kuuntelivat joko lempikappalettaan tai istuivat hiljaisuudessa.

Kokeilun aikana osallistujia pyydettiin arvioimaan kivun voimakkuutta ja epämiellyttävyyttä. Kävi ilmi, että lempikappaletta kuunnellessa osallistujat arvioivat kivun vähemmän voimakkaammaksi kuin silloin, kun he istuivat hiljaisuudessa tai kuulivat sekavia ääniä. Tutkijoiden valitsema rentouttava musiikki ei vaikuttanut kivuntuntemukseen alentavasti vaan siihen toimi pelkästään osallistujien lempikappaleet.