Kuusi kansallispuistoa täytti pyöreitä vuosia – suomalaiset ovat innokkaita retkeilijöitä

Matkailu · Terhi Piiroinen

Vuonna 2022 Suomen kansallispuistoihin tehtiin yli neljä miljoonaa käyntiä. Kansallispuistot ovat siten sekä kansallisesti että kansainvälisesti arvokas osa luonnostamme. Viime vuonna useampi kansallispuisto juhli pyöreitä vuosia.

40 vuoden ikään pääsivät Urho Kekkosen ja Saaristomeren kansallispuistot. Puurijärvi-Isosuon ja Päijänteen kansallispuistot täyttivät 30 vuotta sekä Leivonmäen ja Repoveden kansallispuistot 20 vuotta.

Urho Kekkosen kansallispuisto Lapissa suojelee Metsä-Lapin ja Perä-Pohjolan metsä-, suo- ja tunturiluontoa. Saaristomeren kansallispuisto on monipuolinen lajien aarreaitta: kallioluodoista niittyihin, ketoihin ja perinnemaisemiin. Saaristomerellä on 2 000 saarta ja luotoa, enemmän kuin missään muualla.

Päijänteen kansallispuisto tuo esiin järvi- ja harjuluontoa parhaimmillaan. Tyypillisiä ovat myös harjusaaren viereen syntyneet suojaisat ja jyrkkäreunaiset suppalahdet. Satakunnassa sijaitsevan Puurijärven ja Isonsuon kansallispuiston Puurijärvi kuuluu Suomen tärkeisiin lintualueisiin ja keidassuot ovat säilyneet lähes luonnontilaisina.

Repoveden kansallispuisto on jylhien maisemien, mäkien, kallioiden sekä kymmenien järvien ja lampien muodostamassa kokonaisuus. Leivonmäen kansallispuistossa suojellaan monipuolisesti Keski-Suomen luontoa: järviä, harjuja, soita ja metsiä.