Auto voi hyytyä pakkasessa – viranomaisilta elintärkeä neuvo autoilijoille

Autot Lifestyle · Terhi Piiroinen

Kylmä ilma voi hyydyttää auton akun hetkessä etenkin lyhyemmillä matkoilla. Autoliiton mukaan kireät pakkasaamut ovat työllistäneet tiepalvelua ja avunpyyntöjä on tullut suuria määriä. Ihmisten on varauduttuva lämpimällä vaatetuksella.

– Nyt on tärkeää ottaa lyhyellekin matkalle lämmintä vaatetta, kuten kunnon talvitakki, toppahousut, pipo, hanskat, kaulaliina ja paksupohjaiset kengät. Siis sellaiset vaatteet, joilla pärjää tarvittaessa ulkona jonkin aikaa. Kovilla pakkasilla auto kylmenee hetkessä. Vaikka olisi taajamassa, niin kevyessä vaatetuksessa tulee äkkiä hätä. Syrjäseudulla, jossa apu saattaa tulla hyvinkin pitkän matkan takaa, tilanne voi muuttua jopa vaaralliseksi, Autoliiton hinausverkostosta vastaavan AL-palvelut Oy:n toimitusjohtaja Ilkka Lehtinen muistuttaa.

Auton kylmä akku ottaa todella huonosti laturin tuottamaa virtaa vastaan, joten se ei lataudu kunnolla – varsinkaan lyhyemmillä matkoilla. Autoliiton mobiilisovelluksen kautta avun tilaaminen onnistuu nopeammin ja samalla avuntarvitsijan paikkatiedot välittyvät automaattisesti Autoliitolle. Jokaisen autoilijan on kuitenkin syytä varautua mahdolliseen matkan keskeytymiseen huolella.