Valeporilaiset hiertävät Pori-Seuraa – tällainen on seuran mukaan aito oikea porilainen

Ruoka Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Vuonna 1901 perustettu Pori-Seura ry on tuonut tiedotteessaan ilmi raivonsa niin kutsuttuja valeporilaisia kohtaan. Kyse ei ole porilaisina esiintyvistä henkilöistä, vaan porilaisena grilliruokana myydyistä tuotteista.

Pori-Seuran mukaan oikea porilainen valmistuu kahdesta paahdetusta leipäsiivusta, makkarasta, raa’asta sipulista, kurkkusalaatista, sinapista ja ketsupista. Se kehitettiin Osuusteurastamon ja Helsingin yliopiston oppilaskunnan Ylioppilastuki ry:n toimesta Porissa pidetyssä tapaamisessa vuonna 1958. Osuusteurastamo kehitti porilaista varten oman Metsästäjä-makkaran.

Pori-Seuran mukaan kauppojen einestiskeille on ilmestynyt viime vuosina valeporilaisia. Niissä on tiedotteen mukaan väärä makkaralaatu ja vääränlainen leipä. Joissain tuotteissa välissä on esimerkiksi sulatejuustoa tai majoneesia, mitä Pori-Seura ei hyväksy.

Tiedotteen mukaan valeporilaiset ovat levittäytyneet myös ulkomaille. Ruotsin Lidlin julkaisemalla videolla björneborgareksi kutsutun porilaisen valmistuksessa käytetään sämpylää.

Pori-Seura vetoaa valeporilaisten valmistajiin ja vähittäiskauppoihin, jotta nämä eivät häpäisisi todellisten porilaisten perinteitä. Seura ei kuitenkaan suunnittele hakevansa EU:n nimisuojaa porilaiselle, sillä se haluaa grilliruoan pysyvän kansallisena omaisuutena ja voimavarana.