Tutkijoiden vinkki terveyteen: ”Pitäisi ottaa mallia luolamiehiltä”

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Kun pohdimme nykyaikaa, niin siinä on monta asiaa pielessä. Ennen jälkikasvua kasvatettiin koko kyläyhteisön tai suvun voimin. Ennen ihmiset tekivät enemmän ruumiillista työtä ja söivät rehtiä ruokaa. Ennen ihmiset viettivät illat yhdessä ja yöt vierekkäin.

Vaikka meillä on apuna tekniikkaa, kulkumuotoja ja kaikki on saatavilla sormia napsauttamalla, voi ihmiskunta huonommin kuin koskaan aiemmin. Ihmiset ovat yksinäisiä ja voivat huonosti. Sydän- ja verisuonisairaudet sekä mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti. Brittiasiantuntijat väittävät, että luolamiehet eivät kärsineet nykyaikaisista ongelmista, kuten sydänsairauksista ja huonosta mielenterveydestä.

Asiantuntijoiden mukaan luolamiehillä oli terveellisempi ruokavalio ja he saivat enemmän liikuntaa ruokaa hankkiessaan. Maasta kerättiin marjoja, sieniä ja kasveja. Jo pelkästään metsässä samoileminen ja kyykkäily on hyödyllistä terveydelle. Puhumattakaan siitä, että istuu yhteiselle iltanuotiolle perheen kanssa seurustelemaan ja nukkuu vierekkäin pitäen toinen toisensa lämpimänä.

– Aika seurustelulle, keskittyminen kasvien lisäämiseen ruokavalioomme ja liikkuminen useammin ovat kaikki asioita, joita voimme tehdä päivittäin huolehtiaksemme paremmin terveydestämme myös nykypäivänä, Itä-Lontoon yliopiston ja Nottingham Trentin yliopiston tutkijat selittivät Daily Starin mukaan.