Suomessa maailmanluokan osaamista – elinsiirtojen ennätys vuonna 2023

Terveys · Tim Isokivi

Suomessa tehtiin viime vuonna ennätyksellisen paljon elinsiirtoja. Hus-yhtymän tiedotteen mukaan maassamme tehtiin vuonna 2023 yhteensä 475 elinsiirtoa, mikä on korkein lukema Suomessa koskaan. Vuonna 2022 määrä oli 371.

Vuonna 2023 tehtiin 321 munuaisensiirtoa, 78 maksansiirtoa, 28 haimansiirtoa, 19 sydämensiirtoa 28 keuhkonsiirtoa ja yksi suolensiirto. Lisäksi Suomessa tehtiin pitkän tauon jälkeen haiman saarekesolusiirto. Kaikista elinsiirroista 15 tehtiin lapsille.

Elinluovuttajia keski-ikä oli 55,4 vuotta. Elinluovuttajista naisia oli 41 prosenttia ja miehiä 59 prosenttia. Kuolleita luovuttajia oli vuonna 2023 yhteensä 150.

Husin mukaan munuaisensiirtoja eläviltä luovuttajilta on lisätty aktiivisesti muutaman vuoden ajan. Viime vuonna tehtiin 45 munuaisensiirtoa elävältä luovuottajalta, joista oli lapsille. Tällä hetkellä munuaissiirtotoimintaa rajoittaa leikkaussaliresurrisen vähyys.

Kaikki Suomen elinsiirrot on keskitetty valtakunnallisesti Husiin. Aikuispotilaiden siirrot tehdään Helsingin Meilahden tornisairaalassa ja lapsipotiaiden Uudessa lastensairaalassa.