Tiesitkö? Särkynyt sydän vaarallinen kuin sydänkohtaus

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Kun rakkaushormonit, dopamiini ja oksitosiini laskevat rajusti ja ne korvataan stressin aiheuttamalla kortisolilla, saattaa ihminen kärsiä ahdistuksesta, pahoinvoinnista, painonnoususta ja päänsärystä. Ei ole lainkaan harvinaista, että ihminen kärsii murtumisen keskellä sydänkohtausta muistuttavista rintakivuista tai jopa saa sellaisen suuren menetyksen keskellä.

Skotlantilaiset tutkijat ovat havainneet, että ihmisillä on sama riski kuolla särkyneeseen sydämeen kuin niillä, jotka kärsivät todellisesta sydänkohtauksesta. Aberdeenin yliopiston tiimi selitti, että kyseessä on särkyneen sydämen oireyhtymä, eli takotsubo-kardiomyopatia. Tilan aiheuttaa äärimmäinen emotionaalinen ahdistus ja se voi johtaa sydämen vasemman kammion kasvamiseen. Tämä puolestaan vaikuttaa elimen kykyyn pumpata verta ympäri kehoa.

– Takotsubo-kardiomyopatia on reaktio järkyttäviin tapahtumiin, kuten perheenjäsenen kuolemaan, parisuhteen tai sairauden toteamiseen. Hätäsignaalit kulkevat aivoista sydämeen, professori Dana Dawson Aberdeenin yliopiston kardiologian ja sydän- ja verisuonitutkimuksen yksiköstä sanoi Grampian Onlinelle.

– Näillä potilailla on lisääntynyttä kuolleisuutta verrattuna muuhun väestöön sekä lisääntynyt alttius kehittyville sydänsairauksille ja yhtä suuri mahdollisuus kuolla särkyneeseen sydämeen kuin ihmisillä, joilla on sydänkohtauksia.