Todellinen harvinaisuus huutokaupataan – ensimmäisen suomenkielinen Raamattu

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Huutokauppa Helander asettaa myyntiin todellisen kirja-harvinaisuuden. Myyntiin tulee vuonna 1642 painettu ensimmäinen suomenkielinen Raamattu. Kohde huutokaupataan Helanderin Weekly-huutokaupassa maanantaina 29. tammikuuta.

Biblia, Se on: Coco Pyhä Ramattu Suomexi on ensimmäinen Uuden ja Vanhan testamentin sisältänyt suomenkielinen Raamattu. Teosta painettiin Tukholmassa 1 200 kappaleen painos, josta Suomeen tuotiin 750 kappaletta. Arvioiden mukaan kirjoja on säilynyt tähän päivään noin 100 kappaletta.

– Vuosien varrella vastaan on tullut useampikin näköispainos – on hieno tunne pitää käsissään aitoa 1600-luvulla painettua teosta ja tuntea historian havina. Onhan ensimmäinen suomenkielinen Raamattu ollut merkittävässä roolissa suomen kielen muotoutumisessa, kertoo tiedotteessa Huutokauppa Helanderin toimitusjohtaja Mika Sirén.

Nahalla päällystetyillä puukansilla varustettu Raamattu on kuvitettu kivipiirroksilla, joista ainakin yksi on ladottu väärinpäin. Kirjan sisäsivut ovat paikoitelleen vaurioituneet. Raamatun alkuperäisestä omistajasta ei ole Helanderin tiedotteen mukaan tietoa.