Tutkimus: Vanhempien ruokanirsoilu siirtyy lapsiin

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Tutkijat ovat havainneet, että ihmiset syövät todennäköisesti vähemmän vihanneksia, jos he huomaavat jonkun muun tekevän negatiivisia ilmeitä terveellisiä ruokia syödessään. Muiden inhon näkeminen voi vaikuttaa omiin ajatuksiin terveellisistä välipaloista.

Birminghamin Aston -yliopiston tiimi tutki, vaikuttaako toisen henkilön ilmeet muihin syöjiin. Tutkijat havaitsivat, että muiden irvistely vaikutti toisten halukkuuteen syödä samaa ruokaa. Toisin sanoen jo pelkästään se, että näkee toisen inhoavan jotain, saa myös itsensä inhoamaan samaa ruokaa. Koe toteutettiin vihanneksilla.

– Osoitamme, että vihanneksia negatiivisisten ilmeiden kera syövien aikuisten ilmeet heikentävät aikuisten naisten mieltymystä kyseiseen vihannekseen, tohtori Katie Edwards, tutkimuksen johtava kirjoittaja sanoi Sky Newsille.

– Jos lapsi näkee vanhempansa inhoavan vihanneksia, tällä voi olla kielteisiä seurauksia lasten vihannesten syömiseen.