Turun kaduille pestataan agentteja – kulkevat polkupyörillä

Matkailu · Terhi Piiroinen

Oletko koskaan kuullut polkupyöräilevistä agenteista? Suomessa on käynnistetty Euroopan union rahoittama hanke, jossa kerätään käyttäjälähtöistä tietoa kaupungin pyöräilyolosuhteista. Pyöräilyagentit ovat Turun polkupyöräilijät ry:n ja kaupungin yhteistyöllä valitsemia vapaaehtoisia, jotka käyttävät polkupyörää lähes päivittäiseen liikkumiseen.

– Agentit raportoivat puhelinsovelluksen kautta kentällä tekemistään havainnoista. Kohteita ovat esimerkiksi valaistusolosuhteet, pyöräpysäköinnin tarpeet ja vaaralliset paikat. Raportteihin liittyy aina paikkatietomerkintä, joten voimme kaupungilla seurata mille alueille merkintöjä erityisesti keskittyy, kertoo projektikoordinaattori Eetu Sonck.

Pyöräilyn agentiksi voi päästä liittymällä Turun polkupyöräilijöiden jäseneksi ja ilmoittautumalla mukaan agenttitoimintaan. Agenttitoiminnassa käytettävä sovellus mahdollistaa molemminpuolisen vuorovaikutuksen kaupungin ja agenttien välillä. Kaupunki voi esimerkiksi asettaa agenteille tehtäviä, vaikkapa pyytää raportoimaan asuinalueelta, josta tietoja ei ole vielä kertynyt.